] }

Tuesday, 4 September 2012

kutuk cikgu

Assalamualaikum semua.....tengok tajuk pun korang dah taw kan yang aku akan bercerita mengenai cikgu...
aku bukan nak kutuk cikgu macam gadis cantik yang mengaku diri single dan seorang engineer tu...nak cari publisiti murahan kot....maklum la...musim kondom style sekarang nie kan...sebab tu awek tue update sal cikgu.....kalau betul dia seorang engineer...siapa yang ajar dia???..cikgu/lecturer jugak kan...aku pernah dengar bahawa maksud cikgu ialah orang yang memberi sebarang ilmu yang berguna....tak kira la ilmu apa sekalipun..janji berguna....

aku taw kehidupan cikgu tak semudah yang dikatakan oleh gadis cun tu...aku malas nak ulas balik apa dia cakap...kalau la cikgu sekolah dia baca blog tu...kompem ada cikgu yang terasa..semua yang bergelar cikgu terkena tempiasnya..mungkin ada yang menitis air mata...



kalau nak taw betapa bz nya cikgu meh lepak ngn aku dekat maktab perguruan...sorry...aku bukan student maktab....tapi aku melepak bersama mereka dan sekarang aku menumpang di rumah salah seorang rakan ku...dia bakal menjadi seorang pendidik tidak lama lagi...mungkin cikgu yang dimaksudkan oleh gadis cantik nie merupakan cikgu yang takde keje kot..hahaha

sekarang nie batch kawan aku sedang praktikal...berserabut aku tengok kepala diorang...sedangkan rumah sewa tu pun aku yang tolong kemaskan...haha..aku ada jugak usha kerja diorang....haram satu pun aku tak paham...hahaha...kalau diorang tengah wat keja haram nak layan sembang ngn aku...makan pun sorang-sorang kat kedai....kol 7 dah kena g skola nak mengajar punya pasal...petang baru balik...pernah sekali kawan aku balik umah time magrib...pelik jugak aku...mengajar sampai magrib...tengok-tengok ada aktiviti kat skola rupenya...

petang macam bse la...kalau tak wat keje kompem budak-budak yang bakal pendidik nie akan bersukan kat padang...badan kena sihat...otak kena cerdas....nak mengajar manusia bukannya senang kat skola tu...namapun cikgu...kena la bijak dari anak murid...hehe...sebab tu kena bersukan...bagi sihat cket....

oh cikgu.....

malam lak pas isyak je kena makan dulu....pas tu baru sambung wat keje...ngah praktikal nie just ada assignment n report je dulu...pas tu pikir nak mengajar pe kat skola nanti...kalau dah jadi cikgu nanti start la mark buku murid-murid...aku taw..satu je yang cikgu inginkan...nak pastikan anak murid paham dan pandai..pas tu jadi orang yang berguna dunia akhirat...besar tanggungjawab cikgu nie...

oh gadis cantik....

tanpa cikgu, kamu tak boley berdiri macam sekarang nie...kalau sudi marilah bertandang ke rumah sewa kami melihat kehidupan sebagai cikgu...takpun...minta stay di maktab...ahaha...

meh tengok apa dia tulis...


nie part penutup




#arap2 gadis cantik baca blog nie...


34 comments:

  1. dia lahir2 jerk dah kenal huruf kot ... kikiki

    ReplyDelete
  2. sorry tau kalau lisa komen ni.. hehe..
    lisa pon baru je baca blog cikgu tu. hot jugak kan entri die? tapi tu la.. lisa rasa die nak cakap 'segelintir' guru2 dia.. sbb die pon ade mention cikgu yg ajar2 die xde pon mcm die ckp. tu pendapat lisa. Cuba kita buka minda , pikir dari sudut yang lain. Sebab lisa sekolah dulu pon ade cikgu yg makan gaji buta ( cth cikgu pjk, seni, kh,) tapi xsemua.. ade yg btl2 berdedikasi smpaikan lisa lulus spm dgn cemerlang even xde tuisyen. Alhamdulillah. So bagi lisa kita kena ceduk skit pandangan die tu.
    Sama jugak macam U, tak semua pelajar yg keluar tu berkualiti kan walaupun mula2 masuk semua pandai2.. pangkalnya semua atas individu tu sendiri. Sorry ni pendapat lisa :)

    eh tapi jgn salah paham, lisa pon setuju die tak patut guna ayat yg xsepatutnya dalam penulisan die tu.. dia patut lebih sensitif..

    p/s : kita boleh mengeji perangai die yg buruk tapi xbaik hina rupa paras dia. Allah yang anugerahkan die rupa mcm tu. Kalau kita kutuk, sama mcm kita kutuk ciptaan allah. Peace :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..dah di tukar...tq lisa...
      pndpt anda diterime..hehe

      Delete
    2. hehehe. tq piko.. lisa bagi pendapat lisa je. kita same2 share pendapat okay. peace :D

      Delete
    3. Memang bagus dia keluarkan pendapat macam tu, tapi bila dah terlebih menulis nie tu yang jadi macam tu. Diri sendiri merana

      Delete
  3. macam ni senang, saling hormat menghormati. setiap keje semua lain2 tugas nye. kita boleh buat keje kite tapi kite takkan boleh buat sebijik mcm keje org lain dan sebaliknye lah. +ve je jadikan panduan. sikit sebnyak bile timbul isu2 mcm ni produktiviti keje tu akan lebih meningkat. pandang dari sudut +ve. kalau pandang sudut -ve memang semua org nak cakap keje dia lah yg paling hebat. keje2 di dunia ni saling melengkapi.

    ReplyDelete
  4. gadis cantik engineer mana eh? tak tau pon -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...ade ngah hot baru nie...
      die dah delete pun..

      Delete
  5. dua2 statement tu dr 2 entri berbeza tau.. :D

    ReplyDelete
  6. dia tak sedar yang mak bapak dia adalah cikgu pertama....

    ReplyDelete
  7. first of all, nk ckp sy sayang cikgu2 saya..mmg lah kdg2 rase xpuas hati tu ada, tp xde lah smpai nk bercerita mcm tu kan..xnafikan mgkin certain guru ada je yg mcm tu, tp cara dia tulis tu..rse mcm kesiannya kat cikgu..

    ReplyDelete
  8. Aku rasa boyfriend dia kena rampas dengan cikgu lantas dia rasa trauma yang amat, tu pasal dia tulis statement membabi buta dan bias terhadap cikgu. She was so rude. I believed people are already forgive her but some people cant easily forget.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ade btol jugak nie..xpun cikgu sabotaj paper exam dia..hehehehe

      Delete
  9. xtau nk komen pe pasal hal ni. my mum seorang guru, jadi saya tau betapa sukarnya tugas seorang guru ni. cuba letakkan diri kat tempat guru tu then kita akan tau susah payahnya tugas tu.. kan,

    ReplyDelete
  10. kira kena sekali dengan kerja cikgu driving school ke camana ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..x taw la..tye tuan blog yang tulis tue

      Delete
  11. aq bekas student maktab, student u dan cikgu..memang geram, sedih bila ade orang kata camtu..konpem sume orang yang ade title cikgu terasa..masa praktikal pun dah teruk..belum jadi cikgu sebenar lagi.bayangkan masa praktikal bulan posa tak tidur duk buat lesson plan.pastu bgn pagi tak sempat sahur p mengajar students buat dek je..aq penah kena sakit jantung sekali sebab tak cukup tidur..hahah

    ReplyDelete
  12. org yg tak merasa,tak kan taw sshnya jadi cikgu.
    semoga suatu hari,pndgn dia t'hdp profession guru ni,berubah.
    pada bakal guru,guru,pesara guru,jgn ambil hati dgn knyataan yang tak berasas tu.usaha anda mendidik bngsa,walaupun manusia tak pandang,Allah pandang,insyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata-kata dari seorang cikgu nie..hehe

      Delete
  13. Astaghfirullahalazim. Biar Allah yg tentukan balasannya.

    ReplyDelete
  14. tak semua cikgu macam tu.. ada certain2 je.. tapi biasalah. kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. huhu

    ReplyDelete
  15. apa keje sekali pun asalkan kita terima dgn hati ihklas, akan menjadi berkat..asalkan kerja itu halal..

    ReplyDelete
  16. tetiba rasa geram baca entri nie.sesuki dia jer ckap cam tuh.ingt cikgu nie ape.dh la kena bangun awal, pergi sekolah awal,cari bahan mengajar lagi,sampaikan masa untuk breakpes pun x sempat.semata2 nak mengajar.x kisah la tadika ke,prasekolah ke,sk ke atau menengah pokok yer title CIKGU..lau cikgu takde, tak la engkau tuh sampai ke menara gading..tak de la engkau tuh berjaya macam sekarang..ishhh..menyirap plak..

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda....
tq...