] }

Sunday, 1 July 2012

Dialek Ganu

Sudah lama aku tak pulang ke desa ku..bukan tak nak balik...tapi aku belom abes stadi lagi n urusan di KL...ak taw mak aku rindu aku..aku pun rindu family aku...entry nie aku nak ajar serba sedikit dialek negeri Terengganu...sesungguhnya dialek Ganu sangat indah..hehehe


1. biawak - bewok
2. tipu - nawok
3. busuk kohong - busuk yg terlampau
4. basoh jerok - basah kuyup
5. kering garing - terlampau kering
6. gemok debok - terlampau gemuk
7. kepot pale - ketuk kepala
8. neceh - luka
9. tak mboh - tak nak
10. glebek nyeng - hancur
11. jeng kleng - kerosakan yg ketara
12. rezak - tertekan
13. masang rebang - terlampau masam
14. manih leting - terlampau manis
15. gelak guguk - gelap gelita
16. tawo hebe - tawar sangat
17. camek - usik
18. ngakah - geledah
19. khabak - panjat
20. segeleng - sengaja
21.nebeng - melampau
22.hek ye - menyangkal idea org lain (tak setuju)
23.tago/plekong - membaling
24.njut linge - ketuk ketampi
25.waseang - perasaan
26.baham rambang - sesuke hati
27.jembe - pergi cepat2..
28.ambe - saya
29.deme - awak
30.koya-perasan

*sebutan kena btul ye..x taw kontek ak..haha

42 comments:

  1. huh. guano nok sbut ni ? berbelit2 lidah. .sejuk senyik ade tak ? haha

    ReplyDelete
  2. dap er suh bdk2 luor sbt se2,
    kompen bunyi plek :D

    ReplyDelete
  3. bagus entri ni..hehe..sy pun tgh nak blaja ganu ni..bakal mertua suh..huhu ~ :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..blaja2...xpn beli kamus dialek ganu..haha

      Delete
  4. hahaha ~ bes , tapi basoh jerok tuh mg tulis 2 kali ko ?? hehehe ~

    CP folow sini :D

    ReplyDelete
  5. byak2 tu.. koya jerrr penah guna.. tp skrg bru tau maksud koya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...deme org pahang kn??

      Delete
    2. btol le tu.. tapi x pndai nk ckp phang pun... huhuhu

      Delete
    3. cakap the jawa... kahkah banjar, kelantan, campor2.. kat felda.. mcm2 la

      Delete
  6. kedah : panjat = rabat! HAHA

    ReplyDelete
  7. belit2 lidah aku nk sebut hahahahaa

    do visit n follow mine ok
    http://myaleo.blogspot.com/2012/07/julai-dah-tiba.html

    ReplyDelete
  8. penah de housemate org ghanu...suka dgr bila dia sembang ngan makcik2 dia....

    ReplyDelete
  9. bahas ganu mmg best! hehe..

    p/s: thanks dtg blog deno tadi, deno da folow sini! kite pun org ganungggg:)

    ReplyDelete
  10. wahhh susah juga kan nak kecek teganu nih :D

    ReplyDelete
  11. haa yg manih leting tu prnh dgr kwn ckp :)

    ReplyDelete
  12. sesungguh nya jua, banyak word aku masih tak tahu...;D

    ReplyDelete
  13. byk perkataan lain ganu ni, susah gak nak cakap dialek ganu..

    ReplyDelete
  14. hehhee, walaupun YM Sabahan, tapi sbb dah almost 7yrs duk sini, dah bleh dah guna dialek Ganu nieh...Hiks....

    ReplyDelete
  15. Ee ada cousin duk Ganu, kalau balik kampung perhh mmg tak paham dah apa dia ckp. Hahah =D

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/le-complain-day.html

    ReplyDelete
  16. kdg2 bhase ganu ni ade plak yg mcm bahase qlate..cnthnye mcm 'koya'..
    hihi plg suke bahase ganu--> makang

    ReplyDelete
  17. bila baca 2 mcm baru blaja mengeja je..hehe

    ReplyDelete
  18. ambe kepot pale deme .. heheh pandai kan aku cakap dialek ganu deme nih xD

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda....
tq...